Het orkest

h520q85_Z2017_101_019

 

ZomerActiviteit-16

 

Continuo-0717

 

continuo-7708

 

Continuo-0848

 

Continuo-0484

Continuo, het alumni- en personeelsorkest van de Universiteit Gent, werd opgericht in 2015 en staat sinds de start onder leiding van dirigent Kevin Hendrickx. ‘Continuo’ staat voor ‘verder gaan’ en benadrukt dat de zin om samen muziek te maken en de verbondenheid met de universiteit niet verdwijnen na afstuderen. Het orkest organiseert zelf jaarlijks twee concerten en geeft daarnaast gelegenheidsconcerten. Continuo werkt ook dikwijls samen met andere muziekgroepen en artiesten.

Het orkest kiest resoluut voor een avontuurlijke koers en begeeft zich voorbij het grote en bekende repertoire. We voeren modern werk uit van jonge componisten, maar ook oude onbekende parels uit de Westerse muziekgeschiedenis (en soms daar al voorbij). De voorbije programma’s werden telkens fel gesmaakt door ons publiek.

Continuo voelt zich sterk verbonden met de UGent. Zo vond ons eerste concert op 22 januari 2016 op plaats in de Aula - 300 toeschouwers klonken toen ons op succesvolle debuut - en geven wij podium aan jonge en veelbelovende solisten en alumni van onze Alma Mater.

Op vrijdag 29 april 2016 speelden we met de Ledebirds en het gerenommeerde Spectra ensemble in een project rond ‘Ledebergse componisten’. Musicoloog en Continuo-lid Dirk Moelants herontdekte een ongepubliceerde ouverture van Edward Blaes in de bibliotheek van het Gentse conservatorium, welke Continuo vervolgens voor de (vermoedelijk) eerste keer bracht voor het Ledebergse publiek. Verder werkte Continuo nauw samen met componist Xavier Verhelst  aan zijn compositie "Kız çocuğu" voor koor, solisten en orkest.

Als volgend project bracht Continuo op zaterdag 18 juni 2016 in het Pand in Gent een programma rond chaos en creatie. Op het programma stond het obscure “Les Eléments” van Jean-Fery Rebel, een barokke compositie die met haar onverwacht clusterakkoord het publiek toen (en nu) toch even uit hun lood heeft geslagen. Verder brachten we delen uit “Die Schöpfung” van Haydn met de vermaarde sopraan Amaryllis Dieltiens en “La Création d'un Monde” van de Gentse componist Thomas Smetreyns.

Het eerste jaar was succesvol afgerond en voorbereidingen voor het 200j UGent feestjaar konden starten. Op 28 januari 2017 bracht Continuo hulde aan haar Alma Mater door een werk uit 1817 (haar stichtingsjaar), 1917 en 2017 uit te voeren. Voor dit laatste componeerde de jonge Gentse componist  Mirek Coutigny een werk geïnspireerd op de Gentse torens. ‘Towering above’ stond centraal tussen het kleurrijke ‘Tombeau de Couperin’ van Ravel en Schubert’s indrukwekkende 4e symfonie.

Het feestjaar was nog niet voorbij want Continuo sloeg de handen in elkaar met alle andere Universitaire ensembles van de UGent en de Université de Liège voor een logistiek huzarenstukje: 6 ensembles samen laten repeteren en musiceren om de gezamenlijke verjaardag van hun universiteiten te vieren. Continuo bracht samen met de symfonische ensembles werk van Brahms en Sibelius, en daarnaast een nieuw werk van de vooraanstaande Belgische componist Wim Henderickx. In zijn ‘Anfitoon’ stonden de ensembles rondom het publiek voor een onvergetelijke surround ervaring van 300+ musici. Concerten vonden plaats in Gent (Capitole), Luik (Le Forum) en Brussel (Bozar) op 10,11 en 16 mei 2017. Het laatste concert was tevens in het bijzijn van ZM. Koning Filip. Meer details over de voorbije projecten vindt u [hier].

Het orkest is ook te boeken voor evenementen binnen en buiten de UGent. Zo brachten we op 12/05/2017 een Händel en Mozart concert voor de Rotary club Laarne-Lochristi. Ook speelden we in kleine ensembles op diverse academische gelegenheden van de UGent. Contacteer ons gerust voor meer informatie.