Continuo goes Rococo

Intro

Zaterdag 27 januari 2018 | 20:00 | Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent
Zondag 28 januari 2018 | 15:00 | Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent

Winterconcert rond het thema 'Rococo': een 18de eeuwse ouverture in combinatie met 19de en 20ste eeuwse visies op de muziek van de rococo-periode. 45 minuten voor aanvang van het concert zal er een introductie gegeven worden waarin de betekenis van 'rococo' voor de muziek behandeld wordt in combinatie met een vleugje kamermuziek uit de periode.

Programma:

  • Christoph W. Gluck - Ouverture tot 'Iphigeneia in Aulis'
  • Pjotr I. Tsjaikovski - Variaties op een Rococo thema op. 33 (Fitzenhagen versie) met solist Kacper Nowak
  • Francis Poulenc - Sinfonietta

Tickets:
Voorverkoop: €7 (student) / €10 (volwassenen)
Aan de kassa: €12

Programma

Iphigeneia in Aulis (Gluck)

De 18e eeuw was een eeuw van grote veranderingen. De verlichting bracht de mensen het idee bij dat ze hun lot in eigen handen hadden. Verschillende revoluties brachten sociale veranderingen teweeg en ook in de kunsten zorgde deze nieuwe vrijheid voor vele creatieve impulsen. Eén van de vroegste componisten die in deze filosofie zijn gading kon vinden was Christoph Wilibald von Gluck (1714-1787). Hij werd ook wel ‘de grote hervormer’ van de opera genoemd door zijn breuk met het gekunstelde Barokke genre. De compositiestijl van zijn latere en meest bekende opera’s (zoals dit ‘Iphigeneia in Aulis’) kenmerkt zich door een grote eenvoud waarin emoties terug veel zuiverder tot expressie komen. In de ouverture van Iphigeneia in Aulis hoort u dus simpele melodieën en eenvoudige harmonisaties. Wagner voegde een concerteinde toe aan deze opera-ouverture – geheel in zijn eigen stijl – zodat het ook afzonderlijk uit te voeren is.

Rococovariaties voor cello en orkest (Tsjaikovski)

Tsjaikovski (1840-1893) baseerde zich op de simpele melodielijnen uit de Rococoperiode en het vroege classicisme van o.a. Gluck en componeerde een melodie in Rococo-stijl (dus geen bestaande melodie) en schreef een reeks variaties hierop voor cello solo en orkest. De eenvoud van de melodie is echter verraderlijk en het concerto is zéér berucht onder cellisten. De combinatie ‘zuiverheid en eenvoud’ met het gebruik van extreme tessituren typisch voor de romantiek maken dit werk technisch zeer veeleisend.

Sinfonietta (Poulenc)

Poulenc (1899-1963) was als lid van ‘Les Six’ op zoek naar een nieuwe Franse muziek, weg van de ‘floue’ esthetiek van Debussy. Eerder dan te breken met het verleden – zoals bijvoorbeeld Wagner deed – wilde Poulenc vernieuwen vertrekkende vanuit de bestaande muzikale mogelijkheden. Zo ook in zijn sinfonietta, die qua structuur heel dicht aanleunt bij een classicistische symfonie maar wel vol spitsvondigheden, humor en kleurrijke harmonisaties zit. Soms doet deze muziek denken aan een symfonie van Mozart, dan weer aan Stravinsky.

Programmaboekje jan 2018

Sponsors

Deze concertreeks wordt gesponsord door:

Universiteit Gent

Praktisch

Adres:
Het Pand
Onderbergen 19000 Gent

Met het openbaar vervoer:
Vanaf station Gent St-Pieters:
Tram 1 (om de 6 minuten) of tram 24 (alle 20 minuten). Uitstappen aan de Korenmarkt

Vanaf Gent Zuid:
Tram 4 (om de 6 minuten) of tram 24 (om de 20 minuten) of bus 17 (om de 30 minuten). Uitstappen aan de Korenmarkt

Met de auto:
Volg de parkeerroute naar parking P7 Sint-Michiels. De parking bevindt zich op 50 meter van Het Pand. Volg de uitgang Onderbergen en u komt buiten in de Wilderoosstraat, recht tegenover Het Pand.
Een alternatieve parking is P8 Ramen. Van hieruit is het ongeveer 5 minuten te voet naar Het Pand.
Voor meer info inzake de invalswegen naar het centrum, zie: https://stad.gent/mobiliteitsplan/het-circulatieplan.

Betalen ter plaatse:
We beschikken dit jaar over de mogelijkheid om met Payconic te betalen. Vergeet de app niet te downloaden! Natuurlijk kan er ook met cash betaald worden. We beschikken niet over bancontact.

Extra tickets:
Wil je nog een extra ticket kopen? Dat kan online tot de dag voor het concert (€10 of €7 voor studenten) of aan de kassa ter plaatse (€12).